grgurevic barique

Grand cru

Grand cru je vrhunsko crno suho vino proizvedeno od grožđa sorte Plavac mali. Grand cru, kao i što samo ime govori, nastaje izuzetno u berbama koje dopuštaju grozdovima Plavca malog da razvije sav svoj potencijal, a nama pruže priliku prenijeti ga u čašu. Sa iznimnih položaja vinograda "Krive njive", kasnom berbom te dugotrajnom maceracijom i fermentacijom u "barrique" bačvama ovaj Plavac osvaja aromama suhog voća koje se harmonično nadopunjuju sa notama vanilije i karamela iz hrasta.

Berba: sredina, kraj listopada; samo iznimne godine
Vinifikacija: maceracija 14-24 dana, fermentacija u barrique bacvama
Dozrijevanje: 18-24 mj. u barrique bacvi, 12 mj. u boci
Potencijal starenja: 6-9 god. uz primjerene uvjete cuvanja
Serviranje: 19 °C.
Sorni sastav: Plavac mali 100% (iznimni položaji)

grgurevic barique

Selekcija

Selekcija je kvalitetno crno suho vino proizvedeno od grožđa sorte Plavac mali. Selekcija se odlikuje nešto kasnijom berbom koju omogućuju pogodniji položaji vinograda "Krive njive" te posebnim odabirom najboljih grozdova. Zadovoljstvo nam je ponuditi ovo kompleksno, a opet svježe vino, atraktivnih voćnih mirisa, a opet tako snažne strukture i upečatljivog dojma koji ovaj Plavac neizbježno ostavlja.

Berba: krajem rujna, pocetak listopada
Vinifikacija: maceracija 10-15 dana, fermentacija u inoks bacvama
Dozrijevanje: 9 mj. u bacvi, 2 mj. u boci
Potencijal starenja: 4-7 god. uz primjerene uvjete cuvanja
Serviranje: 18 °C
Sortni sastav: Plavac mali 100%

grgurevic barique

Plavac mali (vino)

Plavac mali je kvalitetno crno suho vino proizvedeno od grožđa sorte Plavac mali. Vino je tamno rubin boje sa raznim nijansama modrog refleksa koji varira od godine do godine tj. od specifičnih klimatoloških uvjeta koji svake godine pogoduju stvaranju jednog novog, posebnog i drugačijeg vina. Mirisom odaje prepoznatljive sortne arome šumskog bobičastog voća, svježine i razigranosti autohtonih kvasaca koji su učinili ovo vino prepoznatljivim proizvodom. Okus slijedi očekivanja mirisa, sa umjereno doziranim grožđanim taninima kojima se uravnotežuje svježina kiselina te stvara prepoznatljiv okus koji samo Pelješac može ponuditi.

Berba: krajem rujna
Vinifikacija: maceracija 8 dana, fermentacija u inoks bacvama
Dozrijevanje: 8 mj. u bacvi, 2 mj. u boci
Potencijal starenja: 4-6 god. uz primjerene uvjete cuvanja
Serviranje: 18 °C
Sorni sastav: Plavac mali 100%

grgurevic opolo

Opolo

Opolo Grgurević je kvalitetno rose vino proizvedeno od grožđa sorte Plavac Mali. Opolo je vesele crvene do ružičaste boje sa prekrasnim raznim nijansama koje variraju od godine do godine tj. od specifičnih klimatoloških uvjeta. Opolom dominira specifična aroma Plavca malog koju prepoznajemo kao svježe voće, poput višnje, trešnje, šumskog bobičastog voća te naravno posebnost autohtonih kvasaca koji daju ovom vinu prepoznatljivost lokalnog terroara. Okusom vino pokazuje iznimnu svježinu i mladoliku razigranost, izuzetno blagi postotak alkohola svršeno se uklapa u ovu cjelinu čineći Grgurević Opolo izuzetno atraktivnim, ponajviše ljetnim osvježavajućim vinom koje se pije obavezno rashlađeno.

Berba: sredinom rujna
Vinifikacija: kratka maceracija 18 do 36 sat fermetacija u inoks bačvama
Dozrijevanje: 6 mjeseci u inoks bačvi 1 mjesec u boci
Potencijal starenja: 2-3 god.
Serviranje: 14 °C
Sorni sastav: Plavac mali 100%

grgurevic barrlie

BarrLie (Rukatac)

BarrLie je vrhunsko suho vino proizvedeno od grožđa sorte Rukatac, koje nakon kratke maceracije fermentira te dozrijeva na vlastitim autohtonim kvascima u barrique bačvicama. Grgurević BarrLie radi se samo u izuzetnim godinama od pomno izbranih zlatnih grozdova Rukatca. Vino je intenzivne žućkasto zlatne boje koja je tipična za ovu autohtonu sortu čiji su prezreli grozdovi također intenzivno zlatne boje. Mirisom su dominantne arome hrasta vanilije, svježeg ljetnog voća, te je sve dodatno zaokruženo blagošću autohtonih kvasaca koji daju ovom vinu osobitost i prepoznatljivost. Okusom vino pokazuje iznimnu svježinu i mladoliku razigranost, a opet ostavlja bez daha svojim kompleksnim tijelom koje gotovo podsjeća na strukturu crvenih vina.

Berba: sredinom rujna
Vinifikacija: kratka maceracija 18 do 36 sati, fermetacija u barrique bačvicama
Dozrijevanje: 6 mjeseci u barrique bačvici, 3 mjeseca u boci
Potencijal starenja: 4-6 god.
Serviranje: 14 °C
Sorni sastav: Rukatac 100%

plavac mali grgurevic

Plavac mali (sorta)

Proizvodnja Plavca malog u našoj je obiteljskoj tradiciji stoljećima te seže od kraja 19. stoljeća kada su prvi vinogradi Plavca maloga sađeni na vlastitom korijenu. Nastavljajući očevu tradiciju, moj je pradjed nastavio sa uzgojem i širenjem Plavca malog te je brigu, trud i ljubav prema uzgoju prenio i na moga djeda. Živeći obiteljsku tradiciju, a ujedno i kao zaposlenik poljoprivredne zadruge uočavao je nedostatke mastodontske proizvodnje pri kojoj je dolazilo do velikih šteta na račun potencijalne kvalitete tadašnjeg uzgoja i načina rada. Istaknuvši se u Poljoprivrednoj zadruzi Pelješki vrhovi, dobio je posao degustatora te time još više potencirao kvalitativni razvoj proizvodnje. Ljubav i stečeno znanje i iskustvo prenio je na moga oca koji je stekao diplomu profesionalnog vinogradara i vinara 1973. godine. Značaj vinove loze u mojoj obitelji ali i na Pelješcu je velik, a to potvrđuje i činjenica da upravo i samo bavljenje tom djelatnošću hranilo i sljedeći naraštaj obitelji Grgurević.

Treba napomenuti da loza za razliku od drugih kultura (osim masline) čiji uzgoj na Pelješcu nije bio moguć, iziskuje velike napore, puno truda i ljubavi prema prirodi, tradiciji i poštovanju Plavca malog, još uvijek neprikosnovenog kralja hrvatskih vina. Tako možemo naglasiti način sadnje koji iziskuje krčenje neobrađenih površina te izgradnju i obnovu tradicijski prepoznatljivih "međa" koje predstavljaju spomenik ljudskoga rada. Poštujući prirodu i potencirajući identitet Pelješca, a posebice moga položaja i terroira Krive njive, pratimo razvoj i rast loze koristeći ekološke preparate koji pretpostavljaju zadržavanje posebitosti grožđa od kojega proizvodimo i ovo vino. Sa ciljem kvalitativnog izdvajanja i razvijajući posebnost našeg načina rada u vinogradu, fermentaciju prepuštamo autohtonim kvascima za koje smatram da suvereno i najbolje predstavljaju naš rezultat našeg rada. Vinogradi iz kojih stvaramo vino Plavac mali, prosječne su starosti 15 godina sa time da svake godine oplemenjujemo proizvodnju novim nasadima pronalazeći položaje kojima vraćamo lozu u koljevku Pelješkog vinogradarstva.